26 Haziran 2012 Salı

Yeşil çay kalbi koruyor

VKV Amerikan Hastanesi'nden Diyetisyen Tuğçe Aytulu Ersin, kalp sağlığı için doymuş yağ tüketimi ile kolesterol içeren besinleri azaltmak gerektiğini belirterek, "Kalbinizi yeşil çay içerek koruyun" dedi

Yeşil çay kalbi koruyor

Doymuş yağ ve kolesterol oranı yüksek besin tüketimi, kan kolesterol düzeyinin yükselmesi için önemli bir nedendir Bu gerçek göz önünde bulundurularak tüketilen besinleri, doymuş yağ ve kolesterol oranı düşük besinlerle değiştirmek gerekiyor



Bu durumda, yüksek miktarda katı yağ içeren besinler yerine az yağlı et, balık ve süt ürünleri tercih edilmelidir Günlük yağ tüketimi; zeytinyağı (veya fındık yağı) ile mısır özü yağlarının (veya soya yağı) karışımı ya da zeytinyağı ile birlikte kanola yağının tüketimi şeklinde kullanılabilir



Ayrıca günlük beslenmede posa miktarını artırmak gerekmektedir Bunun için beyaz ekmek yerine kepekli veya tam buğday ekmek yemek; haftada 2-3 kez kuru baklagil tüketmek; meyve, sebze ve salata tüketimini artırmak yeterli olacaktır Ayrıca kabuklu yenilebilen meyveler, kabuklu olarak tüketilmelidir



Ayrıca vücut ağırlığının normal sınırlar içinde olmasının da kalp sağlığı açısından önemli bir faktör olduğunu, obezitenin kalp hastalıklarına yakalanmada önemli bir risk oluşturduğunu belirtmek gerekir



Bu nedenle beslenme alışkanlıkları gözden geçirilirken, besin tüketim miktarları ile alınan günlük enerjinin de dikkatlice düşünülmesi gerekiyor



Beyin, böbrek, dil gibi sakatatlar; kaymak, mayonez, krema, soslar, çikolata gibi yağlı besinler; et, sucuk, pastırma, sosis, tavuk ve hindi derisi gibi tam yağlı gıdalar; kızartma ve kavurmalar; alkollü içkiler; hazır meyve suyu, kola, gazoz gibi asitli içecekler; tereyağı, kuyrukyağı gibi hayvansal yağlar; margarin, tam yağlı süt, yoğurt ve peynirler ile içeriği bilinmeyen hazır gıdalar tüketilmekten kaçınılmalıdır Bu tip gıdalar tüketilmek isteniyorsa; hangi miktarda ve ne sıklıkta yenebileceği bir beslenme uzmanına danışılmalıdır



Ceviz kolesterolü düşürmez

Ceviz içerdiği yağ asitleri nedeniyle değerli bir besindir ancak yağ içeriğinin yüksek olması nedeniyle bol miktarda ceviz tüketmek, kan kolesterol değerini düşürmez Günlük ihtiyacın çok üzerinde yağ tüketilmiyorsa, günde 2-3 tam ceviz yenilebilir



Haftada 1 kez haşlanmış veya yağsız omlet tüketilebilir Dikkat edilmesi gereken, o hafta içinde başka besinlerin içerisinde yumurta olmamasıdır Tavuk ve balık da kırmızı et gibi hayvansal gıdalardandır Bu gruba dahil olan tüm gıdalar, belirli miktarda kolesterol içerir



Önemli olan bu besinlerin ne sıklıkta ve ne miktarda tüketildiğidir Bu besinlerin içerdiği farklı yağ asitlerinden yararlanabilmek için haftada 1 veya 2 kez diğer besinlerle çeşitlendirilerek yağsız olmak üzere kırmızı et yenilebilir



Kalp hastalıklarından korunmada anahtar gıdalar şunlar:



Fındık ve Ceviz: Akdeniz tipi beslenmenin önemli bileşenlerinden olan tekli doymamış yağ asitleri ile çinko, lif ve magnezyumun yanı sıra damarları koruyan E vitamini içerir Ceviz ayrıca kalbi koruyucu Omega-3 adlı yağ asitlerini de ihtiva eder



Domates: İçerdiği likopen etkisiyle güçlü bir antioksidan olup, kan damarlarını koruyucu etkiye sahiptir Domates suyu ve salçası da aynı bileşenleri içerir



Balık: Haftada 2 kez balık tüketilmesi, kalp hastalıklarından korunmada önemli bir silah olan Omega-3'ün alınması için yeterlidir Balıkta bulunan Omega-3, kan hücrelerinin birbirine yapışması ile pıhtılaşmayı engeller



Yeşil Çay: Kalp sağlığı için koruyucu bir içecektir İçerdiği antioksidan maddeler sayesinde, kolesterolün damarlarda birikmesini ve damarların tıkanmasını önler



Üzüm: Özellikle çekirdeğiyle birlikte tüketilen siyah üzüm, içerdiği kuvvetli antioksidanlar sayesinde, kalp hastalıklarından korunmada etkilidir Üzümü çekirdeği ile yiyemeyenler için konsantre edilmiş üzüm ekstreleri de bulunmaktadır



Soğan ve Sarımsak: Kan sulandırıcı etkisi vardır, kolesterolün damarlara zarar vermesini engelleyen bazı bileşenleri içerir



(İHA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder