26 Haziran 2012 Salı

Böğürtlen yaprağı

BÖĞÜRTLEN

(Rubus fruticosus L.)



Alman resmi gazetesinde 01.02.1990 tarihinde yayınlanarak ( Heftnummer:2a, ATC-Code:A07XA) modern tıbbi tedavide kullanılmaya başlanmıştır.



Diğer isimleri: Avat, Diken çileği, Fiske, Gürüzüm, Karamama.



Bitki: Anadolu da yaygın bir bitkidir. Avrupa ve Kuzey Amerika da bulunur. 2 m ye kadar yüksekliği olan, çalı görünümünde, dikenli, çok yıllık bir bitkidir. Yapraklar 3-5 yaprakçıklıdır, yaprakçıklar oval şekilli olup ucu sivridir, kenarları basit veya çift dişlidir. Üst kısmı yeşil, alt kısmı tüylü veya tüysüz olabilir. Çiçekleri 5 parçalı beyaz, bazen pembedir. Meyve hamken yeşil, olgunlukta siyah-siyah viole renklidir. Haziran ayından temmuza kadar çiçek açar. Yaprakları mayıs-temmuz ayları arasında toplanır.



İlaç etkili kısmı: Çiçek açma döneminde toplanıp kurutulan, mayalanmış (fermentasyon) veya mayalanmamış yapraklardır. Bileşiminde tanen, organik asitler, flavonoid ve pentacyclische triterpen asitleri bulunur.



Etkisi: Dokuları sıkılaştırarak su kaybını önler ve mikropların üremesine engel olur.



Kullanıldığı yerler: Basit isal rahatsızlığında ve ağız ve boğazdaki hafif iltihaplanmalarda kullanılır.



Kullanılmaması gereken haller: Yok.



İstenmeyen Etkileri: Yok



İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok



Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktarı 4,5 gr kurutulmuş yapraktır.



Kullanım şekli: Çayı şöyle hazırlanır: 2 çay kaşığı kıyılmış kuru yaprak bir fincana konur. Üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir. Fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülür ve içilir. Günde 2-3 defa taze hazırlanan çay yemek aralarında içilebilir.

Aynı şekilde hazırlanan çayla gargara yapılabilir. Gargara günde sık sık tekrarlanır.



Kullanım süresi: İsal halinde günde 1,5-2 litre su içilmelidir. İsal 3-4 günde geçmiyorsa hekime başvurulmalıdır.





Kaynak:

Alman Kanunlarına Göre

Düzenlenip İzin Verilen

BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ

Pratik Uygulamalar

Dr. Ahmet Toptaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder